MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI

COMUNICAT DE PRESA

     Vineri, 19 septembrie, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a participat la lucrarile Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romnia, organizate la Predeal.
   Doamna Elena Dumitru a facut o prezentare a politicii Guvernului n domeniul pensiilor, si s-a referit n mod special la aspecte ale reformei sistemului de pensii. Ministrul Muncii a subliniat faptul ca, n concordanta cu obiectivele Programului de Guvernare pe perioada 2001-2004, legislatia n domeniu a fost modificata astfel nct n calculul punctului de pensie au fost introduse sporul de vechime si sporurile permanente. Totodata, a fost eliminata penalizarea angajatului n cazul n care angajatorul nu ar fi platit contributia la asigurarile sociale.
   Procesul de recorelare a pensiilor se apropie de etapele finale, a spus doamna Elena Dumitru. Acest proces tine cont de resursele economice ale tarii si urmareste eliminarea marilor inechitati introduse prin aplicarea HG 565/1996. Prin masurile de recorelare si de indexare a punctului de pensie, pensia medie n sistemul asigurarilor de stat - pentru limita de vrsta si vechime completa reprezenta, la 1 septembrie 2003, echivalentul a 79 USD.
   Ministrul Muncii a declarat ca "pentru obtinerea acestor rezultate, efortul bugetar estimat n anul 2003 este de 8325 miliarde lei si pentru anul 2004 este de 16.200 de miliarde lei. Guvernul Romniei ramne fidel politicii sale de a asigura o crestere a pensiilor continua si sustinuta, fara fluctuatii negative. ncercam sa realizam un efort de solidaritate cu cei care au lucrat n agricultura. De la 1 ianuarie, vom dubla pensiile agricultorilor. Sigur, prin aceasta masura vom mbunatati doar n parte viata acestor oameni, dar este o masura normala, morala si viabila financiar."
   Reforma sistemului public de pensii urmareste realizarea sigurantei financiare a pensionarilor, prin reglementari care se armonizeaza cu realitatea economica si sociala din Romnia. "Avem n vedere experienta internationala n domeniu; Guvernul urmareste consolidarea financiara a sistemului public de pensii astfel nct sa fie create conditiile functionarii pilonului II. De asemenea, este necesara crearea de disponibilitati financiare pentru a face fata, pe termen lung, evolutiei demografice din Romnia", a continuat ministrul Muncii.
   n contextul reformei sistemului de pensii din Romnia, doamna Elena Dumitru a informat participantii la reuniune ca proiectul pensiilor ocupationale va fi depus n curnd pe masa Guvernului. "Dupa consultari cu societatea civila si tinnd cont de recomandarile privind forma textului si nu fondul acestuia, formulate de autoritatile Uniunii Europene, a rezultat un proiect functional care speram ca va deveni foarte curnd realitate", a adaugat ministrul Muncii.
   Participantii la discutii, reprezentanti ai organizatiilor sindicale judetene ale pensionarilor, au facut o evaluare a problemelor cu care se confrunta si au prezentat preocuparile lor referitoare la modul n care procesul de recorelare si indexare a pensiilor va reusi sa elimine disparitatile existente si la procedura de distribuire a biletelor de tratament, n special pentru pensionarii aflati n zone izolate. De asemenea, au fost prezentate unele propuneri privind mbunatatirea vietii pensionarilor.
   Ministrul Muncii, i-a anuntat pe participantii la discutii ca aceste propuneri vor sta la baza masurilor care vor fi adoptate de MMSSF n perioada urmatoare.
   n timpul dezbaterilor, au fost amintite unele initiative legislative care propun o rata de nlocuire de minim 45% din salariul mediu brut pe economie. "Nu se sustine financiar o asemenea propunere", a declarat doamna Elena Dumitru. "Sigur, este usor sa vinzi iluzii pentru a fi ecoul unui interes public, de altfel legitim. Dumneavoastra veti judeca daca nu este mai ntelept si normal sa crestem pensiile numai pe masura ce gasim resurse reale pentru sustinerea acestor majorari. n termeni reali, raportat la o moneda de referinta, ncepnd cu anul 2001, pensia medie din sistemul asigurarilor sociale de stat a crescut de la 41,98 USD la 46,23 USD n 2002, la 54,18 USD n iulie 2003. Putem compara aceasta evolutie cu cea a pensiei medii n perioada 1997-2000: 35,36 USD n 1997, 43,4 USD n 1998, 35,61 USD n 1999 si 34,36 USD n 2000. Cifrele arata ca cei care vin cu propuneri au demonstrat, n precedenta guvernare, ca o crestere de o clipa a pensiilor nu se sustine totdeauna financiar", a explicat ministrul Muncii celor prezenti.
   La lucrarile Consiliului au mai participat, din partea Ministerului Muncii, domnul Petre Ciotlos, secretarul general al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, precum si reprezentanti din Ministerul Sanatatii. Acestia au dezbatut n detaliu aspecte semnalate de reprezentantii pensionarilor, printre care si probleme din domeniul sanitar.

19 septembrie 2003