MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI

Uniunea Europeana sprijina Romnia n vederea consolidarii capacitatii administrative a institutiilor implicate n domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala

Doamna Elena DUMITRU, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei si domnul Jonathan SCHEELE, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, vor lansa vineri 27 iunie 2003, la Centrul de Informare al Comisiei Europene n Romnia (Calea Victoriei nr. 88), cu ncepere de la ora 10.30, un nou proiect de nfratire institutionala "Securitate sociala pentru lucratorii migranti " n valoare de 1,96 milioane EURO.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei(MMSSF) beneficiaza de sprijin financiar din partea Uniunii Europene n vederea consolidarii capacitatii administrative a institutiilor implicate n domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala.

Proiectul "Securitate sociala pentru lucratorii migranti" are ca obiectiv consolidarea capacitatii institutiilor romne pentru aplicarea regulilor de coordonare n domeniul securitatii sociale, precum si formarea personalului din aceste institutii, la nivel central si teritorial. Beneficiari ai proiectului vor fi toate institutiile cu atributii n domeniu : Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei(MMSSF), Minsterul Sanatatii(MS), Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului(MECT), Ministerul Administratiei si Internelor(MAI), Casa Nationala de Pensii si Alte drepturi de Asigurari Sociale(CNPAS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate(CNAS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM), Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca(OMFM).

Pentru facilitarea exercitarii dreptului la libera circulatie a lucratorilor si lucratorilor independenti n cadrul Uniunii Europene, Romnia trebuie sa fie capabila sa aplice regulile comunitare de coordonare a sistemelor de securitate sociala, astfel nct lucratorul migrant sa nu fie defavorizat la stabilirea si acordarea drepturilor de securitate sociala (pensii, ngrijiri medicale, indemnizati de boala sau matenitate, alocati de somaj, prestatii familiale).

Romnia a nregistrat progrese n pregatirea aplicarii regulilor de coordonarea a sistemelor de securitate sociala si trebuie sa continue eforturile pentru a-si consolida capacitatea administrativa de aplicare a regulilor de coordonare a sistemelor de securitate sociala, precum si de mbunatatire a formarii personalului care lucreaza n institutiile implicate n acest domeniu.

Romnia si Uniunea Europeana acorda o importanta desosebita liberei circulatii a lucratorilor si coordonarii sistemelor de securitate sociala. Acesta este motivul pentru care au fost alocate fonduri pentru consolidarea capacitatii administrative a institutiilor romne implicate n acest domeniu.

Ministerul Afacerilor Sociale, Muncii si Solidaritatii din Franta, institutiile franceze implicate n domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala s-au angajat n sustinerea eforturilor Romniei de a consolida capacitatea administrativa a institutiilor implicate n acest domeniu.

26 iunie 2003