MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI

Vizita ministrului Muncii n judetul Prahova

     Astazi, 3 septembrie 2003, Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei doamna Elena Dumitru, n cadrul vizitei de lucru n judetul Prahova, a inaugurat, la Brebu, lucrarile de reabilitare a unui segment de drum de 2 km (ntre localitatile Brebu si Petriceaua) din Drumul Judetean(DJ) 214. ntre localitatile Brebu si Alunis, pe D.J. 214, se vor executa lucrari de reabilitare n valoare totala de 4.000.000 Euro. Dezvoltarea infrastructurii este unul dintre obiectivele Programului de promovare a agroturismului si de stimulare a sectorului IMM-rilor din zona colinara a judetului Prahova. n acest program sunt incluse 15 localitati din perimetrul Adunati Starchiojd si este vizata valorificarea potentialului agroturistic(activitatea principala a locuitorilor este pomicultura), istoric si etnografic al regiunii(n zona se afla casa domneasca a voievodului Matei Basarab, precum si manastirea ctitorita de acesta).
     Alt obiectiv al vizitei, a fost Centrul de copii Ferestre spre soare din comuna Brebu. Centrul functioneaza n sistem maternal si asigura asistenta pentru 32 de copii, cazati n doua casute si pregatiti de 8 instructori din localitate. Finalizat n luna septembrie 2002, Centrul a fost realizat printr-un program derulat de Consiliul Judetean(CJ) Prahova si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE). Finantarea nerambursabila asigurata de BDCE a fost de 1.100.000 USD, la care s-a adaugat o contributie de 20% a CJ Prahova. n acest mod s-a realizat protectie rezidentiala de tip familial ca alternativa la schema clasica de institutionalizare a copilului aflat n dificultate. n acelasi timp, s-au creat premisele nchiderii Centrului de plasament din Busteni (care avea 200 de copii) si reducerea numarului de copii aflati n Centrul de plasament de la Valenii de Munte.
     Ministrul Muncii, Elena Dumitru a declarat ca Este foarte important ca acesti copii sa nu fie institutionalizati ani de zile. Ei trebuie sa ramna ct mai putin timp n astfel de formule si sa-si gaseasca locul n familiile naturale sau n familii de adoptie n conditii foarte bune, ca acelea pe care le-am vazut astazi.      De asemenea, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a vizitat Centrul de plasament si ngrijire de zi Cmpina, n care sunt 24 de copii cu dizabilitati mentale usoare. Personalul de specialitate de aici asigura conditiile optime de ngrijire si recuperare a acestor copii.
     Vizita de lucru a continuat la una din societatile comerciale din apropierea comunei Brebu. Avnd ca obiect de activitate fabricarea de piese de mobilier, societatea are 300 de angajati, a caror medie de vrsta nu depaseste 27 de ani, nu are datorii la bugetul de stat si nici la fondurile de asigurari sociale. Elena Dumitru a apreciat managementul societatii care a reusit sa realizeze profit, respectnd legislatia n vigoare.Succesul acestui ntreprinzator care fabrica mobila, care a pornit de la 50 de salariati si a ajuns la 300 arata doua lucruri:
     Se pot nfiinta societati comerciale cu obiect de activitate neagricol si n mediul rural, si se poate creste astfel numarul locurilor de munca;
     Pentru ntreprinzatorul de succes, cota de impozit social nu este prea mare, el reuseste sa-si plateasca datoriile la stat, sa obtina profit si sa se dezvolte.
     n aceasta societate, stnd de vorba cu angajatii, am constatat ca prevederile noului Cod al Muncii pot fi respectate, lucru care m-a ncurajat n apararea acestui act legislativ n elementele sale cele mai importante a declarat Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Elena Dumitru.

3 septembrie 2003