MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI

Vizita ministrului Muncii n judetul Prahova II

     n a doua parte a vizitei de lucru n judetul Prahova, Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei doamna Elena Dumitru, a avut o ntrevedere, la sediul Consiliului Judetean Prahova, cu primarii unor localitati n care se vor nfiinta centre medico-sociale, precum si cu directorii structurilor descentralizate ale MMSSF din judet.
     Participantii la discutii au abordat aspecte ale procedurilor de nfiintare de unitati medico-sociale. De la 1 iulie 2003 la Boldesti Scaieni functioneaza Unitatea de asistenta medico-sociala, institutie publica specializata, cu personalitate juridica, aflata n subordinea Consiliului Local. Cu o capacitate de 120 de paturi, aceasta unitate asigura servicii persoanelor din BoldestiScaieni si localitatile nvecinate. Reprezentantii autoritatilor locale au semnalat o serie de dificultati ntmpinate n organizarea acestor unitati, n special n ceea ce priveste asigurarea logisticii corespunzatoare. Ministrul Muncii a precizat ca, printr-o colaborare eficienta cu Ministerul Sanatatii, se vor stabili masuri pentru gasirea unor solutii la problemele semnalate.
     O alta tema a dezbaterii a constituit-o procedura de accesare a sumelor din Fondul National de Solidaritate, aflat n administrarea MMSSF. Doamna Elena Dumitru a spus ca asteapta solicitarile autoritatilor locale, documentate corespunzator, pentru asigurarea finantarii din acest fond.
     n ceea ce priveste activitatea structurilor descentralizate ale MMSSF, au fost evidentiate masurile pentru aplicarea eficienta a prevederilor legale de acordare a asistentei sociale. Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a precizat ca, n vederea asigurarii unei maxime austeritati n finantarea cheltuielilor legate de sediile caselor de pensii, inspectoratelor teritoriale de munca(ITM), directiilor pentru dialog, familie si solidaritate sociala(DDFSS), este necesara revizuirea dosarelor de achizitii publice.
     Pentru diminuarea efectelor produse de cresterea somajului tehnic n localitatea Plopeni, autoritatile locale si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca(ANOFM) au lansat un proiect cu finantare nerambursabila a Bancii Mondiale, n valoare de 250 000 USD. Astfel, la 12 septembrie 2003 va avea loc licitatia pentru desemnarea furnizorului de servicii pentru realizarea primului Incubator de afaceri din judetul Prahova. Licitatia se va desfasura prin intermediul ANOFM, iar contractul cu furnizorul va fi ncheiat de AJOFM Prahova.
     La Sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Prahova, doamna Elena Dumitru a discutat cu salariatii despre oferta locala de locuri de munca, precum si despre masurile adoptate pentru rezolvarea operativa a dosarelor de pensii.

3 septembrie 2003