Semnarea Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului ntre Romnia si Republica Turcia n domeniul securitatii sociale
Domnul Marian SRBU, ministrul muncii si solidaritatii sociale, a semnat astazi, 30 mai 2003, pentru partea romna, Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului ntre Romnia si Republica Turcia n domeniul securitatii sociale. Pentru partea turca documentul a fost semnat de E.S. domnul mer ZEYTINOGLU, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucuresti.
"Acest aranjament administrativ are rolul de a facilita aplicarea acordului de securitate sociala dintre tarile noastre. Este un aranjament administrativ care stabileste cu precadere institutiile care se vor ocupa cu aplicarea acordului. Nu este nici o indoiala ca acest aranjament va facilita imbunatatirea protectiei sociale pentru ambele comunitati. Salut prezenta domnului ambasador Zeytinoglu la semnarea acestui aranjament administrativ si mi exprim convingerea ca el va imbunatati relatiile noastre. Este nevoie ca un acord de securitate sociala sa fie aplicat in conformitate cu legislatia ambelor tari, permitind cetatenilor nostri sa beneficieze de drepturile de securitate sociala rezultate in urma activitatilor lor", a declarat domnul Marian SRBU.
De asemenea E.S. domnul mer ZEYTINOGLU a aratat ca : "Odata cu intrarea in vigoare a acestui acord, cetatenii turci care si desfasoara activitatea in Romnia, ca si cetatenii romni care isi desfasoara activitatea in Turcia, vor beneficia de protectia sociala de care dnsii au nevoie.
Acest acord, daca vreti, este nca o dovada deosebit de puternica a faptului ca ntre Turcia si Romnia exista o conceptie de colaborare''.
Acordul ntre Romnia si Republica Turcia n domeniul securitatii sociale a fost semnat la Ankara, la 6 iulie 1999, si a fost ratificat de Romnia prin Legea nr. 551/14 octombrie 2002, publicata n M. O. nr. 785/29.10.2002.
Acordul reglementeaza acordarea urmatoarelor prestatii de securitate sociala : pensii pentru limita de vrsta, pensii de invaliditate, pensii de urmas, ajutorul de deces, prestatii medicale, indemnizatii pentru incapacitate de munca.
Acordul are ca scop o mai buna protectie sociala a lucratorilor care si desfasoara activitatea n cele doua state.
Potrivit prevederilor articolul 29 din Acord, autoritatile competente ale celor doua Parti Contractante au stabilit masurile administrative necesare pentru aplicarea Acordului.
Aranjamentul administrativ prevede:
¨ institutiile responsabile cu acordarea prestatiilor n fiecare stat, precum si a organismelor de legatura;
¨ Documentele ce trebuie furnizate si completate pentru ca persoanele n cauza sa poata beneficia de prestatii de securitate sociala;
¨ Modalitatile de aplicare a prevederilor Acordului, precum si a dispozitiilor referitoare la diferitele categorii de prestatii de securitate sociala;
¨ Conditiile de rambursare a costurilor prestatiilor acordate de institutia unui stat membru in numele institutiei celuilalt stat membru,
¨ Facilitarea comunicarii ntre autoritatile si institutiile celor doua state.
Aranjamentul Administrativ stabileste modalitatile practice de aplicare a Acordului, semnarea acestui instrument juridic bilateral facilitnd acordarea prestatiilor de securitate sociala beneficiarilor.