Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

Declaratia presedintelui CES domnul Ion Giurescu,
in urma deciziei partenerilor sociali de suspendare a reprezentantilor din comisiile tripartite de dialog social"In privinta functionarii dialogului social tripartit si a atitudinii Guvernului fata de partenerii sociali, dorim sa precizam urmatoarele:
In ultimii doi ani am reusit sa crestem exponential numarul actelor normative care au fost analizate si avizate de catre partenerii sociali in Consiliul Economic si Social (CES). Desigur, au existat si disfunctionalitati, legate in special de viteza de aparitie a actelor normative, dar incercam sa facem tot ce este necesar pentru a obtine o functionare cat mai buna a dialogului social la acest nivel.
Nu trebuie uitat insa ca avizul CES este unul consultativ si este normal ca in unele cazuri actele normative sa fie adoptate in variante propuse de initiatori si nu in cele dorite de partenerii sociali.
Referindu-ne la aceiasi perioada trebuie sa subliniem si faptul ca dialogul social s-a dezvoltat foarte mult, mai ales prin prisma semnarii Acordurilor Sociale si a unor Conventii cu partenerii sociali, care au asigurat stabilitatea sociala necesara procesului de reforma si de aderare la structurile europene si euro-atlantice.
In ceea ce priveste Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, administrarea acestor fonduri va ramane tripartita, atat la nivel central cat si la nivel local. Aceste fonduri - la fel ca si cele de pensii si de somaj - sunt fonduri publice, care nu pot fi lasate in administrarea partenerilor sociali, ci trebuie administrate cu seriozitate si responsabilitate.
In concluzie, credem ca parasirea structurilor tripartite de catre partenerii sociali este un gest pripit, care nu are o baza reala. Dorim sa asiguram partenerii sociali ca Guvernul a fost mereu in favoarea dialogului permanent cu partenerii sociali, nu din formalism ci din convingerea sincera ca in acest fel se pot rezolva problemele care apar. De aceea lasam deschisa calea dialogului si speram ca in urma discutiilor vom ajunge la o intelegere cu partenerii sociali prin care sa imbunatatim functionarea dialogului social".
Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii