Intalnirea dintre ministrul Marian Sarbu si liderii tuturor confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national


    Astazi , 21 mai 2003, la sediul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a avut loc intalnirea dintre ministrul Marian Sarbu si liderii tuturor confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national.
    Temele puse in discutie au fost proiectele de lege privind:
- aspecte legate de Codul Muncii;
- modificari ale Legii 76/2002 (privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca);
- principiile de elaborare a HG privind agentul de munca temporara;
    Premisele Legii 76/ 2002 constau in asigurrea unui nivel ridicat al ocoparii si adaptarii fortei de munca la cerintele pietei muncii, accentuindu-se masurile active pentru stimularea ocuparii fortei de munca romanesti.
    Ponderea importanta in cadrul proiectului de lege o detine promovarea noilor masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acestea fiind urmatoarele:
1. stimularea incadrarii in munca a absolventilor imediat dupa data absolvirii prin acordarea unei prime de angajare diferentiate (pentru absolventii de liceu suma ridicandu-se la cca. 10 000 000lei, pentru absolventii de facultate, suma fiind in jur de 12 000 000 lei)
2. asigurarea protectiei sociale persoanelor reincadrate in munca dupa:
- revenirea din concediul de maternitate ;
- depensionarea pentru invaliditate;
- efectuarea stagiului militar.
- subventionarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor efectuate in vederea formarii profesionale pentru anumite categorii de persoane.
    Scopul instituirii acestor masuri sunt:
- perfectionarea profesionala continua a persoanelor care si-au intrerupt activitatea;
- diversificarea competentelor profesionale in scopul facilitarii integrarii acestora pe piata muncii;
- asigurarea accesului gratuit la programele de formare profesionala a persoanelor care isi desfasoara activitatea in mediul rural;
- subventionarea cheluielior angajatorilor care incadreaza in munca in numar cat mai mare, someri apartinand unor categorii sociale greu incadrabile (tineri cu varste intre 16-25 ani, persoane peste 45 de ani, someri de lunda durata, persoane cu handicap)
    Masurile mentionate sunt finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj si sunt realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene.
    In ceea ce priveste principiile de elaborae a proiectului de H.G. privind autorizarea agentilor de munca temporara , la intalnirea reprezentantilor MMSS – patronat – sindicate s-au specificat principiile autorizarii agentului temporar de munca cat si autorizarea agentului de munca temporara care se va face de catre MMSS in timp ce controlul si urmarirea activitatii acestora realizata de catre Inspectia Muncii.
    Domnul ministru Marian Sarbu a precizat ca “ partenerii sociali au avut aprecieri pozitive referitoare la acest proiect de lege. In perioada urmatoare Consiliul de Administratiea Agentiei Nationale pentru Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), reprezentantii sindicatelor si patronatelor vor finaliza proiectul propus in vederea inaintarii ulterioare spre alte ministere.”