Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

Participarea domnului Marian SARBU, ministrul muncii si solidaritatii sociale la lucrarile celei de a 90-a sesiunii a Conferintei Internationale a Muncii


Domnul Marian SARBU, ministrul muncii si solidaritatii sociale participa in perioada 14-20 iunie 2002 la Geneva la lucrarile celei de a 90-a sesiunii a Conferintei Internationale a Muncii.
Conferinta care este adesea comparata cu un "Parlament al Muncii" are mai multe atributii, printre care cele mai importante sunt elaborarea in comisie si adoptarea in sedinta plenara a normelor internationale a muncii, sub forma de conventii si recomandari. Conferinta este de asemenea un forum international unde sunt discutate problemele sociale actuale, in cadrul acesteia fiind adoptate rezolutiile care stabilesc liniile directoare ale politicii Organizatiei Internationale a Muncii.
Cu ocazia participarii la aceasta Conferinta, domnul Marian SARBU va avea intrevederi cu domnul Juan SOMAVIA, directorul general al Biroului International al Muncii, prilej cu care va fi exprimata aprecierea excelentei colaborari dintre BIM si Romania cu referire, in special, la programul derulat sub egida IPEC (Programul International pentru Eliminarea Muncii Copilului) cu tema " Actiunea nationala pentru prevenirea si eliminarea muncii copiilor ".
Un alt punct important pe agenda domnului Marian SARBU il constituie semnarea impreuna cu dl. Frans ROSELAERS, directorul IPEC a Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala a Muncii in domeniul eliminarii muncii copilului.

In domeniul elaborarii si adoptarii normelor internationale ale muncii, contributia romaneasca s-a concretizat prin ratificarea a 52 de conventii OIM, dintre care 46 sunt in vigoare, Romania inscriindu-se in randul tarilor care au ratificat toate cele 8 conventii fundamentale ale OIM:
- Conventia nr.29/1930 privind munca fortata;
- Conventia nr. 87/1948 privind libertatea sindicala;
- Conventia nr. 98/1949 privind dreptul la organizare si negociere colectiva;
- Conventia nr. 100/1951 privind egalitatea de remunerare;
- Conventia nr.105/1957 privind abolirea muncii fortate;
- Conventia nr. 111/1958 privind discriminarea (angajare si profesie);
- Conventia nr. 138/1973 privind varsta minima; - Conventia nr. 182/1999 privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor
In anul 2001, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a initiat proiectul legii de ratificare a Conventiei OIM nr.183/2000 privind revizuirea Conventiei (revizuita) asupra protectiei maternitatii, 1952. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern si a fost transmis Parlamentului Romaniei spre adoptare.

Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii