Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

Seminarul national privind incluziunea sociala Bucuresti, World Trade Center, 10 iulie 2002, ora 09.00


Lucrarile seminarului au fost deschise de domnul Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, al carui discurs a cuprins referiri la eforturile pe care Romania le depune in vederea "dezvoltarii gradului de ocupare, combaterii saraciei si excluderii sociale, imbunatatirii calitatii vietii tuturor cetatenilor", eforturi ce se traduc ca "modalitati de manifestare concreta a vointei politice a Romniei de realizare a coordonarii cu Statele Membre n toate domeniile politicii sociale si reprezinta contributia tarii noastre la realizarea modelului social european".
Domnul ministru Sarbu a mai spus: "Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale se va implica activ alaturi de Comisia Anti Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale in elaborarea Memorandumului Comun privind Incluziunea Sociala, iar noi toti, impreuna, trebuie sa depunem eforturi pentru ca acest document sa reprezinte mai mult decat un nou instrument teoretic, sa devina un adevarat plan de actiune pentru eradicarea saraciei in Romania".

Domnul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a afirmat legatura stransa existenta intre procesul de extindere a Uniunii Europene si promovarea incluziunii sociale, concluzionand ca: "Mai este mult de facut in Romania - dar si in statele membre - atat de catre autoritatile nationale si cele locale, cat si de catre societatea civila insasi pentru a eradica toate formele de saracie, pentru a proteja drepturile categoriilor excluse ale populatiei si pentru a promova incluziunea lor sociala si profesionala. Procesul pe care il lansam astazi este in interesul pe termen lung atat al Uniunii Europene cat si al Romaniei. El va ajuta societatea romana sa inteleaga si sa faca fata provocarilor viitorului. El va pregati cetatenii Romaniei sa lucreze impreuna pentru apararea si promovarea intereselor lor".

In alocutiunea sa, doamna Hildegard Puwak, ministrul integrarii europene, a subliniat faptul ca procesul de incluziune sociala reprezinta "afirmarea mai pronuntata a echilibrului dintre dimensiunea economica si cea sociala a constructiei europene", iar in acest domeniu competentele intre nivelul national si cel comunitar trebuie clar delimitate.

*
**

Desfasurat in prezenta unei delegatii de experti ai Comisiei Europene, acest seminar a prezentat strategia Uniunii Europene in domeniul incluziunii sociale, a abordat problemele specifice Romaniei in acest domeniu si a demarat procesul de pregatire a Memorandumului Comun in domeniul Incluziunii Sociale (Joint Inclusion Memorandum - JIM). Acest Memorandum va identifica, pentru fiecare tara, problemele cheie si orientarile politicilor din domeniu pentru a promova incluziunea sociala in lumina obiectivelor comune stabilite de catre Uniunea Europeana.
Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii