Vizita de lucru la Bruxelles a domnului Marian Sarbu, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, domnul Marian Sarbu, a efectuat in data de 2 iunie a.c. o vizita de lucru la Bruxelles. Programul vizitei a inclus intalnirea cu Comisarul European pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, doamna ANNA DIAMANTOPOLOU, si discutii tehnice cu reprezentanti ai Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale.
La intrevederea cu comisarul Diamantopolou, ministrul Marian Sarbu a prezentat progresele inregistrate in domeniu, in special in ceea ce priveste noul cod al muncii, recent intrat in vigoare. S-a discutat, de asemenea, despre infiintarea si organizarea Tribunalelor Muncii, asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, reglementarea agentilor de munca temporara, functionarea Fondului de garantare a creantelor salariale in cazul insolvabilitatii angajatorului, schemele de pensii ocupationale, precum si sistemele de colectare a contributiilor de asigurari sociale. Cei doi inalti demnitari au discutat si despre: transferul de întreprindere, detasarea lucratorilor in cadrul furnizarii de servicii si directivele europene sectoriale privind durata timpului de munca.
Reprezentantii europeni au subliniat progresele facute de partea romana in transpunerea in legislatia nationala a acquis-ului comunitar, in special in ceea ce priveste implementarea noului Cod al muncii si a legislatiei secundare acestuia. Comisarul Diamantopolou a subliniat importanta existentei unui corp de Inspectori ai Muncii puternic. Acest subiect reprezinta si una dintre prioritatile Guvernului Romaniei, care a elaborat in acest sens un proiect de lege de reorganizare a inspectiei muncii. Referitor la crearea Tribunalelor Muncii, reprezentantul european a recomandat partii romane sa studieze si modelul belgian in domeniu. De asemenea, opinia domniei sale in legatura cu fondurile de pensii private si profesionale este ca se poate avea in vedere un sistem combinat, bazat pe trei piloni. Prioritatea insa ar trebui sa revina celui public, prin care sa fie garantata o pensie minima.
Intalnirile tehnice care au avut loc la Unitatea pentru legislatia si organizarea muncii (GONZALEZ DORREGO, sef unitate) si Unitatea pentru protectie sociala si politici de incluziune (ARMINDO SILVA, sef unitate, si RALF JACOB, sef-adjunct) s-au concentrat pe stadiul actual si perspectivele preluarii intregului acquis comunitar in domeniu. Intrevederile au inclus o analiza a proiectului de directiva a Consiliului UE privind supervizarea administratorilor fondurilor de pensii ocupationale.
In contextul relatiilor de buna cooperare cu partea romana , comisarul Diamantopolou va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 12-13 iunie a.c.