Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

UE sprijina Romnia n rezolvarea problemei somajului

Un important pas nainte spre mbunatatirea politicii de ocupare a fortei de munca a fost marcat la reuniunea finala a Comitetului de Coordonare a proiectului UE de nfratire institutionala ce a avut ca obiectiv elaborarea si implementarea Planului National de Actiune pentru Ocuparea Fortei de Munca (PNAO). Experti nalt calificati din Ministerul Federal German al Muncii si Afacerilor Sociale si din Ministerul Olandez al Afacerilor Sociale si Ocuparii Fortei de Munca au lucrat mpreuna cu colegii lor romni din mai multe ministere si cu actorii sociali, timp de 18 luni, sub coordonarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Principalele rezultate si directiile viitoare de actiune ale proiectului cu un buget de 1 MEURO, nceput n martie 2001, au fost prezentate ntr-o reuniune prezidata de catre Secretarul de Stat n Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ioan Cindrea, Presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. Au participat si Kurt Berlinger, Coordonatorul de proiect, reprezentnd Oficiul German de Ocupare a Fortei de munca, Consilieri de pre-aderare din Germania si Olanda, reprezentanti ai ministerelor implicate si ai partenerilor sociali, precum si ai Delegatiei Comisiei Europene n Romnia.
Planul National de Ocupare a Fortei de Munca, aprobat prin HG 759/12iulie 2002, este un document de programare complex, care include orientarile si masurile pe care Romnia trebuie sa le ia pe termen scurt si mediu pentru mbunatatirea ocuparii fortei de munca, sustinerea nvatarii continue, eficientizarea si fluidizarea functionarii pietei muncii, combaterea discriminarii si excluderii sociale. Este rezultatul unui efort comun al expertilor din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Finantelor Publice, Consiliul Economic si Social, cu participarea reprezentantilor sindicatelor si asociatiilor patronale. Unanimi n aprecierea calitatii nalte a planului, participantii si-au exprimat disponibilitatea de a se implica n implementarea planului si de a participa la grupurile de lucru stabilite.
" Am reusit sa realizam cu succes elaborarea primului Plan National de Ocupare a Fortei de Munca", a declarat Ioan Cindrea, dar cea mai dificila sarcina de-a abia acum ncepe. Trebuie sa asiguram o aplicare adecvata a planului, iar n 2003, sa ncepem sa lucram la un nou plan, pentru 2004. In 2004, ar trebui sa fim deja n procesul de evaluare. Putem reusi numai printr-o buna cooperare ntre toate institutiile implicate, n interesul nostru comun".
Expertii germani si olandezi si-au exprimat satisfactia privind cooperarea, le-au oferit sprijin colegilor romni si au facut sugestii privind urmatorii pasi de actiune. Monitorizarea aplicarii Planului va presupune participare continua din partea expertilor care au contribuit la elaborarea planului si care au primit pregatire de specialitate n cadrul acestui program.
"Aceasta activitate nu numai ca va apropia Romnia de UE, dar va contribui si la cresterea standardelor de viata si la o dezvoltare durabila n Romnia", a declarat Kurt Berlinger, Coordonatorul de proiect german.


Program finantat de Uniunea Europeana prin PHARE

Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii