Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESA
AGENTIA NATIONALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA
Credite pentru crearea de locuri de munca

05.07.2002

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a creditat, in lunile mai si iunie 2002, intreprinderile mici si mijlocii cu suma de 81, 757 miliarde lei, pentru crearea de noi locuri de munca. Astfel, ANOFM a finantat crearea a 1090 locuri de munca, dintre care jumatate pentru someri. Aceste credite au cea mai avantajoasa dobanda de pe piata, respectiv 14,1%, ceea ce reprezinta jumatate din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei pe luna iulie (dobanda de referinta se calculeaza in fiecare luna, in luna iulie fiind de 28,3%).
Prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, in anul 2002, se deruleaza o linie de creditare de 1000 miliarde lei, suma acordata pentru un loc de munca nou creat fiind de 75 milioane lei. Persoanele interesate au putut obtine credite ncepnd din data de 22 aprilie 2002.
Aceste credite sunt acordate intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si somerilor care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 50% pentru someri.
Pana in prezent, judetele care s-au remarcat prin valoarea creditelor acordate au fost: Timis (9,745 miliarde lei), Galati (8,250 miliarde), Bacau (7,750 miliarde), Dambovita (7,006 miliarde), Olt (5,145 miliarde), Suceava (5,041 miliarde), Braila (4,868 miliarde lei).
"Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca doreste sa sprijine, prin acordarea acestor credite cu dobanda avantajoasa, intreprinzatorii mici si mijlocii care trebuie sa devina principala sursa de locuri de munca.
Daca anul trecut a fost introdus, in premiera, creditul pentru avansul solicitat de societatile de leasing pentru achizitionarea de utilaje si echipamente, anul acesta ANOFM a introdus pentru prima oara creditarea cu dobanzi subventionate a asociatiilor familiale si a persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente", a declarat Ioan Cindrea, Secretar de stat, Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Fiind vorba de credite, ceea ce implica garantarea creditului, au fost imbunatatite si conditiile de garantare. Astfel garantiile bancare constituite au fost limitate doar la valoarea creditului si a dobanzii aferente. Se pot constitui intru-o gama de garantii reale si colaterale, in diferite proportii: bunuri imobiliare (terenurile si imobilele din mediul urban sau rural), utilajele si bunurile imobiliare cumparate din credit, cesiunile de incasari, contracte si planul de afaceri in functie de bonitatea firmei.
Beneficiari ai creditelor pot fi agentii economici care isi desfasoara activitatea principala in sfera productiei, turismului sau serviciilor; de credite insa mai pot beneficia si somerii care doresc sa infiinteze mici intreprinderi. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente care obtin venituri si din comert, acestea nu vor trebui sa depaseasca 49% din totalul veniturilor la sfarsitul perioadei pentru care au obtinut creditul. Daca aceasta pondere este depasita, IMM-ul sau Cooperatia pot primi creditul numai in cazul in care, in urma aplicarii proiectului prezentat pentru creditare, se modifica structura veniturilor, iar cele realizate din activitati de comert se reduc sub limita de 49%.
Agentii economici beneficiaza de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli, dupa cum urmeaza:
- cheltuieli de capital: dotarea cu utilaje si echipamente, instalatii de lucru, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele,
- constructii necesare obiectului legal de activitate,
- finantarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar,
Creditele pentru cheltuieli de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate; limita poate urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza intreprinderi.
Perioada de acordare a creditelor pentru cheltuieli de capital este de maximum trei ani iar pentru materii prime si materiale de un an de zile, in conditii de dobanda extrem de avantajoase-respectiv 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Agentii economici interesati pot obtine mai multe informatii legate de conditiile de acordare a creditelor, precum si de actele necesare si procedurile care trebuie indeplinite pentru obtinerea unui credit, de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si a municipiului Bucuresti.Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii