Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESA
AGENTIA NATIONALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCAIn primele sase luni ale anului 2002, au fost incadrate in munca
84.390 de persoane prin masurile active implementate de ANOFM
si finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj

6.211 sunt tineri absolventi ai institutiilor de invatamant

19.07.2002

In primele sase luni ale anului 2002, prin masurile active ale Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, au fost incadrate in munca 84.390 de persoane. Dintre acestea 6.211 sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, incadrati in baza articolului 80 din Legea 76/2002, potrivit caruia ANOFM subventioneaza locurile de munca ale acestora.

"Tinerii absolventi constituie o categorie de persoane posibilitati mai reduse de a se incadra avand in vedere faptul ca agentii economici au rezerve in a angaja o persoana fara experienta. Tocmai de aceea, prin promovarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, am urmarit sprijinirea persoanelor aflate in dificultatea de a se integra pe piata muncii. Subventiile pe care le acordam au ca obiectiv stimularea agentilor economici in vederea incadrarii in munca a tinerilor absolventi si totodata cresterea sanselor la incadrarea in munca a acestora", a declarat Ioan Cindrea, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Cei mai multi absolventi au fost incadrati in munca in urmatoarele judete: Iasi (663 absolventi), municipiul Bucuresti (612), Bihor (355), Timis (273), Sibiu (263), Cluj si Dolj (239), Prahova (221) si Mures (209).

Potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai tuturor institutiilor de invatamant, primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara. De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap, primesc, pentru o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara. Agentii economici sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii contractului de munca. In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, iar cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, intr-una din institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
"Pentru a le oferi o sansa in plus acestor persoane, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza, la nivel national, pe data de 27 septembrie 2002, prin agentiile judetene si a municipiului Bucuresti, Bursa locurilor de munca pentru absolventi", a mai declarat Ioan Cindrea.Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii