Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESACES a avizat favorabil infiintarea registrului salariatilor

20 .02.2003


CES s-a reunit miercuri 19 februarie 2002 in sedinta ordinara pentru a analiza mai multe proiecte de acte normative. Plenul CES a discutat si analizat acte normative privind modificarea Legii privind sistemul public de pensii, intocmirea si completarea Registrului de evidenta al salariatilor si acordarea de ajutoare si facilitati pentru populatie, pentru incalzirea locuintei.

CES a avizat proiectul OUG pentru acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Proiectul prevede reglementarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pentru familiile cu venituri reduse care utilizeaza energie termica in sistemul centralizat si gaze naturale sau alti combustibili. Astfel, familiile cu venituri reduse vor putea primi un ajutor intre 240.000 si 1.600.000 lei/lunar, timp de 5 luni, in functie de situatia materiala.

De asemenea, proiectul de ordonanta stabileste ca populatia va beneficia si de facilitati la plata energiei termice. Conform proiectului, in cazul in care sunt platite la timp, sumele facturate in perioada ianuarie-martie pentru energia termica vor fi reduse cu 10%.

Proiectul de ordonanta cu privire la modificarea legii privind sistemul public de pensii nr.19/2000 a primit avizul favorabil al CES-ului.Proiectul propune masuri de anulare a situatiilor de natura sa duca la discrepante intre pensie si celelalte indemnizatii de asigurari sociale. Prin acest proiect se urmareste evitarea cheltuielilor din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat prin plata unor indemnizatii de qasigurari sociale,in scopul imbunatatirii sistemului de protectie sociala a pensionarilor.

Proiectul de HG privind intocmirea si completarea Registrului general de evidenta a salariatilor a fost reluat in discutie CES dupa o aminare de o saptamina, necesara armonizarii pozitiilor partenerilor sociali. Prin proiect se stabilesc conditiile de infiintare si patrare a evidentei salariatilor precum si obligatiile care revin angajatorilor cu privire la acest document. Proiectul stabileste ca neintocmirea Registrului neinregistrarea la Inspectoratul teritorial de munca si refuzul de a-l prezenta organelor de control constituie contraventie pentru care s-au prevazut amenzi cu valori intre 5-50.000.000 lei.

Domnul Ion GIURESCU - Presedintele CES si Secretar de Stat in Ministeru Muncii si Solidaritatii Sociale a declarat: ?Am aminat cu o saptamina avizarea acestui proiect pentru a putea continua discutiile cu partenerii sociali in dorinta de a ajunge la armonizarea pozitiilor. Pot spune ca astazi am ajuns la un consens si am avizat un proiect ce inseamna modernizarea legislatiei in acest domeniu?.Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii