Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESA

INFORMATIE DE PRESA
privind masurile care au fost luate de catre
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale n vederea
monitorizarii aplicarii prevederilor Legii nr.416/2001
privind venitul minim garantat


20.08.2002


 1. Pentru aplicarea Legii nr.416/2001, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Administratiei Publice au elaborat si implementat un program comun de actiuni care a cuprins, printre altele, mediatizarea legii si a normelor metodologice de aplicare a acesteia, organizarea unor ntlniri comune de lucru cu factorii responsabili n vederea prezentarii actelor normative, asigurarea fondurilor necesare aplicarii legii catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si serviciile descentralizate ale acestuia.

 2. Masurile de monitorizare a aplicarii prevederilor legii care au fost luate n baza art.33 din Legea nr.416/2001, au constat n :
 1. Instituirea unei linii telefonice permanente n cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si a directiilor generale de munca si solidaritate sociala
  Aceasta masura a fost luata ncepnd cu 14 ianuarie 2002, pentru Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nfiintndu-se linia telefonica permanenta 310 09 65 care a fost adusa la cunostinta celor interesati prin Comunicatul de presa dat.
  n cadrul directiilor generale de munca si solidaritate sociala linia telefonica permanenta a functionat ncepnd cu aceeasi data, acest lucru fiind facut cunoscut ca urmare
  comunicatelor de presa mediatizate pe plan local.
  Aceste linii telefonice au functionat n permanenta fiind coordonate de directorul Directiei metodologie asistenta sociala din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si de directorii generali ai directiilor generale de munca si solidaritate sociala.
  n urma nfiintarii acestor linii telefonice, specialistii din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au fost sesizati, de la nceputul anului, cu unele aspecte privind aplicarea necorespunzatoare a unor prevederi legale la care fie s-au primit raspunsuri de solutionare imediate, fie au fost retinute, raspunsul fiind acordat ulterior, dupa efectuarea anumitor verificari.
  Aceste linii telefonice functioneaza si n prezent att n cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ct si n cadrul directiilor generale de munca si solidaritate sociala cu mentiunea ca nu sunt gratuite.
  Pentru a raspunde sarcinii stabilite n sedinta de Guvern din data de 16 august 2002, privind gratuitatea acestor apeluri efectuate de persoanele interesate urmeaza ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sa intreprinda demersurile neceare tinnd cont si de prevederile Ordonantei Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile si institutiile publice, aprobata prin Legea nr.247/2002.


 2. Verificarea si ndrumarea personalului implicat n implementarea legii din cadrul consiliilor locale
  Aceasta s-a realizat ncepnd din luna ianuarie 2002, pe baza controalelor efectuate de specialisti desemnati din cadrul directiilor generale de munca si solidaritate sociala care au verificat modul de aplicare a prevederilor legii n conformitate cu instructiunile aprobate prin ordinul ministrului muincii si solidaritatii sociale nr.41/2002.
  Activitatea de ndrumare si verificare s-a realizat pe baza planurilor lunare elaborate de catre directiile generale de munca si solidaritate sociala. Rezultatul acestor controale este analizat trimestrial de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
  prin directia de specialitate.
  Informarea privind activitatea de ndrumare si verificare desfasurata n trimestrul I 2002 a fost naintata de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale att Ministerului Administratiei Publice ct si Prefecturii municipiului Bucuresti n vederea luarii masurilor ce se impun pentru mbunatatirea aplicarii unor prevederi ale legii.Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii