Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESAProtocol de colaborare intre CES si CNEL

27.02.2003


Dl. ion Giurescu, Presedintele Consiliului Economic si Social din Romania (CES) si Secretar de Stat in MMSS si Dl. Pietro Larizzio, Predintele Consiliului National al Economiei si Muncii din Italia (CNEL) au semnat la Academia Romna din Roma un protocol de colaborare intre cele doua institutii reprezentative ale partenerilor sociali din domeniul economic si social din Romania si Italia.
Cele doua institutii considera acest acord un raspuns la necesitatile de colaborare intre structurile reprezentative ale participantilor la dialogului social la nivel national din cele doua tari, in scopul dezvoltarii relatiilor economice in perspectiva viitoarei extinderi in Europa de Est. De aceea, prin semnarea acestui protocol, s-a stabilit un cadru de colaborare specific, pentru extinderea si dezvoltarea relatiilor de parteneriat.
Obiectivele acestui protocol privesc consolidarea procesului si structurilor dialogului social care permit armonizarea eficienta a optiunilor grupurilor de interese din tarile reprezentante si dezvoltarea dialogului intre grupurile de interese economice si sociale din Romania si din Italia.
Prin acest protocol, CES Romania si CNEL Italia urmaresc cunoasterea realitatilor economice si sociale din perspectiva partenerilor sociali din tarile reprezentante, cu scopul de a concretiza oportunitatile de colaborare si dezvoltare a acestor parteneri, precum si asistarea procesului de transformare legislativa in vederea adoptarii acquis-ului comunitar, in special in domeniu raporturilor de munca si al dialogului social, promovarii si respectarii principiilor si drepturilor fundamentale ale muncii, reglementate de legislatia Uniunii Europene, fundamentate pe dialog, informare, consultare si participare.
Pentru indeplinirea acestor obiective, cele doua institutii vor pregati un studiu asupra investitiilor italiene in Romania, in raport cu normele nationale si internationale, cu privire la relatiile industriale si dialogul social la nivel european pentru a amplificaq dialogul social intre grupurile de interese economice si sociale, din Romania si Italia; aceste activitati se vor realiza si cu contributia altor structuri ale comunitatii. Aceasta va permite si stabilirea si dezvoltarea unor consultari periodice cu privire la evolutia dialogului social in vederea adoptarii acquisu-lui comunitar.
Nu in ultimul rand, partile semnatare isi propun sa stabileasca o relatie de informare reciproca periodica, cu privire la date statistice socio-economice, in vederea unor analize care sa se finalizeze prin dezvoltarea unor politici de integrare sociala.
In legatura cu acest Prtocol, domnul Ion Giurescu Secretar de Stat in MMSS si presedintele CES a declarat:
"Urmarim prin acest acord de colaborare promovarea unei mai bune informari asupra conditiilor de viata si munca ale cetatenilor din cele doua tari, din perspectiva juridica, economica, sociala si culturala, pentru a contribui la procesele de integrare necesare unei convietuiricivilizate si ordonate. Speram sa constituim astfel o punte de legatura pentru consolidarea unor relatii economice si sociale reciproc avantajoase care, in ultima instanta, sa ne apropie mai mult de integrarea europeana".

Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii