Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESACES - proiecte de acte normative

27 .02.2003


Consiliul Economic si Social s-a reunit miercuri, 26 februarie 2003 in sedinta ordinara pentru a analiza mai multe proiecte de acte normative. Plenul CES a discutat si analizat acte normative privind modificarea legii privind Corpul Agronomic din Romania, asimilarea unor sume platite angajatilor cu drepturile salariale, strategia industriei miniere pe urmatorii 10 ani indexarea pensiilor din sistemul public de pensii.
Partenerii sociali din CES au avizat negativ proiectul legii Corpului Agronomic din Romaniamotivand ca el ofera avantaje si inlesniri nejustificate, din moment ce exista dispozitii legale in vigoare pentru constituirea asociatiilor.Chiar si recunoasterea statutului de asociatie de interes public se poate face dupa normele legale in vigoare.
De asemenea proiectul de lege privind asimilarea unor sume de bani platite de angajator pentru angajatii proprii cu drepturi salariale a primit avizul negativ al partenerilor sociali din CES, care au considerat ca HG 54/2003 expliciteaza categoriile de venituri supuse impozitarii, iar primele de asiguraresuportate de angajator pentru salariatii proprii sunt deja supuse impozitarii conform acestui act. De asemenea, partenerii sociali au apreciat ca includerea primelor de asigurare in fondul total de salarii brute lunare ale angajatorului determina atat o majorare a costurilor pentru angajator cat si o diminuare a veniturilor salariale ale angajatului.Prin avizul dat, membrii CES au aratat ca aceasta propunere legislative ar putea fi pusa mai usor in practica prin includerea in contractile collective de munca a unor clause prin care primele de asigurare sa fie recunoscute ca fiind drepturi de natura salariala.
CES a avizat favorabil proiectul de hotarare de Guvern privind indexarea pensiilor din sistemul public de pensii si a unor venituri ale populatiei incepand cu luna martie 2003.
In ceea ce priveste proiectul de hotarare pentru aprobarea Strategiei industriei miniere pentru perioada 2003-2012, domnul Ion Giurescu, presedintele CES a propus amanarea sa pentru o saptamana , pentru noi consultaricu partenerii sociali."Am propus sa mai amanam o saptamana acest proiect, pentru a putea sa aprofundamdezbaterile pe marginea acestei strategii. Este vorba de o zona foarte delicata a industriei, care a fost tratata destul de brutal in trecut, iar acum dorim sa avem intelegerea si sprijinul partenerilor sociali, pentru a putea reusi in reforma acestei industrii.Vrem sa sustinem o strategie reala adaptata nevoilor industriei miniere pentru eficientizarea acestui sector" .Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii