Prezentarea Ministerului

Organizarea Ministerului

Conducerea Ministerului

Relatii cu publicul si mass-media
Programe

Evenimente

Institutii in subordine

Institutii in coordonare

Initiative MMSS

Integrare Europeana

Relatii Internationale

Statistici

Reprezentare in teritoriu

COMUNICAT DE PRESA
AGENTIA NATIONALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCALa Bursa locurilor de munca pentru absolventi din data de 27 septembrie 2002, sunt oferite 15.707 locuri de munca

27.09.2002


Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a identificat, pna la data de 23 septembrie 2002, 15.707 locuri de munca, care urmeaza a fi oferite prin Bursa locurilor de munca pentru absolventi, organizata pe 27 septembrie 2002, la nivel national.
Actiunea va fi organizata n cele 42 de agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca.
"Prin organizarea acestei burse, dorim sa oferim sanse absolventilor tuturor institutiilor de nvatamnt aflati n cautarea unui loc de munca. De asemenea, efortul nostrue sustinut si de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, n vigoare de la 1 martie 2002, prin masurile pe care le prevede. n aceasta noua lege, se regasesc masuri active, care sustin integrarea pe piata muncii a categoriilor de persoane vulnerabile la somaj: persoane peste 45 ani, absolventi, ntretinatori unici de familie", a declarat Ioan Cindrea secretar de stat si presedintele ANOFM.
n 2002, ANOFM a organizat patru burse ale locurilor de munca, trei dintre ele orientate spre grupuri tinta ale populatiei neocupate (femei, persoane cu handicap, absolventii institutiilor de nvatamnt). Bursa locurilor de munca pentru absolventi, organizata vineri, 27 septembrie 2002, se adreseaza absolventilor tuturor institutiilor de nvatamnt aflati n cautarea unui loc de munca, oferindu-se posibilitatea celor care solicita si celor care ofera forta de munca de a se ntlni n mod direct si de a-si prezenta oferta, de a avea discutii preliminare naintea interviului propriu-zis (concurs, proba de lucru).
La nivel national, pna pe 23 septembrie 2002, si-au anuntat participarea 1.568 agenti economici, care ofera 15.707 locuri de munca.
Cei mai multi agenti economici sunt nregistrati n judetele Arges - 139, Bucuresti - 110, Suceava - 82 agenti economici.
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite n urmatoarele judete Arges - 1.850 locuri de munca, municipiul Bucuresti - 1.507 locuri de munca si n judetele Iasi - 924 locuri de munca, Bacau - 688 locuri de munca.
La nivel national, principalele 5 ocupatii oferite pentru absolventii de nvatamnt (liceu, scoala profesionala, scoli speciale, etc) sunt: confectioner mbracaminte - 5.370 locuri de munca, tmplar - 468, muncitor necalificat - 289 locuri de munca, agent paza - 260 locuri de munca, vnzator -230 locuri de munca.
Pentru absolventii de studii superioare principalele meserii n care sunt oferite locuri de munca vacante, sunt : economist - 141 locuri de munca, consultant asigurari - 122 locuri de munca, inginer mecanic - 115 locuri de munca, ingineri constructii civile industriale si agricole - 91 locuri de munca, agent asigurari - 90 locuri de munca.
Angajatorii sunt stimulati n vederea ncadrarii absolventilor institutiilor de nvatamnt potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca. Pentru fiecare absolvent ncadrat n munca, pe durata nedeterminata, angajatorul primeste, timp de 12 luni, o suma reprezentnd un salariu minim brut pe tara, iar pentru fiecare absolvent din rndul persoanelor cu handicap, o suma reprezentnd 1,5 salarii minime brute pe tara, pentru o perioada de 18 luni. Angajatorii care ncadreaza absolventi sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data ncheierii contractului. In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, iar cheltuielile necesare pregatirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.Legislatie in domeniu

Serviciul electronic de mediere a muncii

Link-uri utile

Sugestii