Schema de microcredite pentru stimularea ocupării

 

Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei doreşte să aducă anumite clarificări referitoare la Hotărrea de Guvern pentru aprobarea Schemei de microcredite privind administrarea fondului de 12 milioane de dolari SUA asigurat din mprumutul 4616RO acordat Romniei de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare destinat finanţării Proiectului privind dezvoltarea sectorului social, n valoare de 50 milioane dolari SUA, semnat la Bucureşti la 6 iulie 2001 şi ratificat prin Ordonanţa de Urgenţă nr.111/2001, aprobată prin Legea nr.582/2001.

Astfel, cadrul juridic şi procedurile prin care agenţiile guvernamentale pot da n administrare fonduri publice către agenţiile de credit care, la rndul lor, să le poată transforma n microcredite, sunt stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr.40/2000 privind acreditarea agenţiilor de credit n vederea administrării fondurilor pentru acordarea de microcredite.

n prezent, nici o agenţie de credit nu a fost selectată pentru gestionarea acestor microcredite. Hotărrea de Guvern pentru aprobarea schemei de microcredite prevede că MMSSF va demara procedura de selecţie a agenţiilor de credit n termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării n vigoare a actului normativ. De asemenea, Hotărrea de Guvern adoptată n şedinţa de săptămna trecută stabileşte procedura de selecţie a agenţiilor de credit, n vederea administrării fondului de microcredite, precum şi modul de administrare a fondului de microcredite şi criteriile de acordare a microcreditelor beneficiarilor.

Durata de aplicare a schemei de microcredite (reprezentnd perioada n care agenţiile de credit pot acorda microcredite) este de 84 de luni, ncepnd cu data intrării n vigoare a H. G. pentru aprobarea prezentei scheme de microcredite. După ncheierea duratei de aplicare a schemei, agenţiile de credit nu vor mai acorda microcredite şi vor returna fondul de microcredite acordat n administrare, precum şi microcreditele, pe măsura rambursării.

Microcreditul:

(1) este un mprumut cu dobndă, rambursabil, acordat la cererea solicitanţilor, cu valoare nominală de pnă la 10.000 euro, acordat n lei la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data efectuării plăţilor;

(2) este destinat procurării de mijloace fixe, materii prime, materiale, energie, combustibil, precum şi de alte servicii necesare realizării proiectului, n scopul dezvoltării unei activităţi comerciale pentru care a fost autorizat;

(3) va fi garantat cu garanţii reale şi personale, astfel nct acestea să acopere valoarea microcreditului acordat şi a dobnzii aferente. Garantarea microcreditului se va face, n principal, cu bunurile achiziţionate din microcreditul acordat, precum şi cu alte bunuri şi valori care aparţin solicitantului şi/sau giranţilor acestuia, care trebuie să acopere valoarea microcreditului şi dobnda aferentă.

Beneficiarii de microcredite pot fi:

a) persoane juridice, respectiv societăţi comerciale care au sub 15 salariaţi, ncadraţi cu contract individual de muncă;

b) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente şi asociaţii familiale, constituite potrivit legii;

c) orice persoană fizică care a prezentat o propunere fundamentată pentru iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri, n condiţiile n care este autorizată potrivit legii.

Perioada de rambursare a microcreditului este de pnă la 36 de luni, din care maxim 6 luni perioadă de graţie.

Rambursarea microcreditelor şi a dobnzilor se face n lei, la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data efectuării plăţilor.

Dobnzile percepute de agenţia de credit de la beneficiarii de microcredite nu pot depăşi valoarea costurilor de administrare a fondului de microcredite pus la dispoziţie de MMSSF, aşa cum sunt prevăzute n contract.