Participarea Ministrului Muncii la reuniunea Grupului de Lucru la Nivel nalt

    Vineri, 12 septembrie, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), doamna Elena Dumitru, a participat la lucrarile Grupului de Lucru la Nivel nalt dedicate reformei n domeniul protectiei copilului.
   Reuniunea a fost prezidata de Primul Ministru al Romniei, domnul Adrian Nastase, si de Raportorul pentru Romnia al Parlamentului European, doamna Emma Nicholson. Ministrul Muncii a prezentat agenda referitoare la prioritatile Guvernului n domeniul protectiei copilului. Un prim obiectiv se refera la continuarea implementarii masurilor de reforma, prin:
  •  Transformarea centrelor care functioneaza pe schema clasica de ocrotire a copilului aflat n dificultate sau n situatii de risc n institutii de protectie rezidentiala de tip familial;
  • Extinderea si diversificarea retelei de asistenti maternali profesionisti;
  • Implementarea programelor cu asistenta internationala , ntr-o maniera transparenta si credibila;
  • Dezvoltarea legislatiei secundare pentru protectia copilului.
   Un alt obiectiv anuntat de doamna Elena Dumitru vizeaza integrarea sistemului de protectie a copilului aflat n dificultate ntr-o schema mai generoasa, de protectie a familiei. Ministrul Muncii a precizat ca este nevoie de o strategie preventiva, pentru ca numarul copiilor care ajung n situatie de dificultate sau de risc sa fie ct mai mic. n acest sens, MMSSF are n stadiul final de pregatire doua initiative legislative: un proiect se adreseaza familiilor monoparentale, iar cel de-al doilea va dispune acordarea unor alocatii suplimentare pentru familiile care realizeaza venituri reduse sau care au multi copii.
   Raportorul pentru Romnia al Parlamentului European, doamna Emma Nicholson, a apreciat n mod deosebit progresele realizate n domeniul protectiei copilului, att n plan legislativ ct si n ceea ce priveste reforma institutionala.