Modificarea si completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca se va face prin proiect de Lege al MMSSF

    Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat si publicat pe site-ul propriu Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
   Prin acest proiect, MMSSF si propune introducerea unor masuri active pentru stimularea ocuparii fortei de munca, precum si extinderea categoriilor de persoane care pot beneficia de facilitati acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
   Propunerile de modificare si completare a legii prevad masuri de stimulare a angajatorilor pentru ncadrarea n munca a absolventilor institutiilor de nvatamnt, diferentiate in functie de nivelul studiilor.
   Masurile de stimulare a ncadrarii n munca a absolventilor constau in acordarea unor subventii in cuantum de 1-1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care incadreaza absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani.
   O alta modificare propusa n proiect este subventionarea, din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor efectuate n vederea formarii profesionale pentru:
  • persoanele ncadrate n munca, la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pna la mplinirea vrstei de 2 ani, respectiv 3 ani n cazul copilului cu handicap;
  • persoanele care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;
  • persoanele care s-au pensionat pentru invaliditate si si reiau activitatea;
  • persoanele care si desfasoara activitatea n mediul rural;
  • cetateni straini sau apatrizi care au fost ncadrati n munca sau au realizat venituri n Romnia, conform legii;
  • persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, n locuri de detentie anume destinate, si care mai au de executat cel mult 9 luni pna la ultima zi de executare a pedepsei.
   Prin adoptarea acestor masuri, MMSSF are n vedere, pe de o parte, perfectionarea profesionala continua a persoanelor care si-au ntrerupt activitatea, astfel nct, la reluarea acesteia, sa-si poata ndeplini atributiile de serviciu, iar pe de alta parte, diversificarea competentelor profesionale n scopul facilitarii integrarii acestora pe piata muncii.
   Proiectul de act normativ stabileste subventionarea, cu prioritate, a cheltuielilor efectuate de angajatorii care angajeaza, n numar ct mai mare, someri apartinnd unor categorii sociale greu ncadrabile: femei, tineri cu vrsta ntre 16 - 25 de ani, persoane n vrsta de peste 45 de ani, someri de lunga durata, persoane cu handicap, persoane de etnie rroma sau persoane expuse riscului marginalizarii sociale. Sumele vor fi acordate n cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din rndul somerilor.
   De asemenea, MMSSF si propune sa stimuleze angajatorii care ncadreaza n munca persoane din categoriile de vrsta apropiate de pensionare. Concret, din bugetul asigurarilor pentru somaj, va fi acordata o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, pe perioada ncadrarii, pna la ndeplinirea conditiilor de pensionare. Se realizeaza n acest mod prelungirea vietii active a persoanelor care mai au 3 ani pna la ndeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate sau a pensiei pentru limita de vrsta.
   Textul proiectului prevede acordarea, n regim de gratuitate, a serviciilor de consultanta si asistenta pentru nceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, persoanelor n cautarea unui loc de munca, precum si studentilor care solicita credite cu dobnda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj.