CASA NATIONALA DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE CABINET PRESEDINTE
Email: ; pagina web : www.cnpas.ro


    n domeniul pensiilor si asigurarilor sociale, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale are stabilite pentru perioada 2003-2004, urmatoarele prioritati :
     •  indexarea trimestriala a pensiilor din sistemul public, astfel nct nivelul acestor cresteri sa acopere cu 100 % rata inflatiei. n primul semestru al acestui an, valoarea punctului de pensie s-a indexat cu 6,28% n timp ce inflatia a fost de numai 5,7%, asigurnd astfel o crestere n termeni reali a acestor prestatii. Circa 6,2 milioane de pensionari beneficiaza de rezultatele procesului de indexare.
     •  finalizarea procesului de recorelare a pensiilor din sistemul public, astfel ncat sa se elimine inechitatile create nainte de aplicarea Legii 19/2000. Procesul de recorelare nseamna adaugarea de puncte suplimentare la punctajul mediu anual al fiecarei persoane nscrise la pensie nainte de anul 1999, astfel ncat pensia medie a persoanelor iesite la pensie nainte de acest an sa atinga pensia medie a persoanelor care se pensioneaza n conditiile Legii 19/2000. Circa 2,6 milioane persoane beneficiaza de procesul de recorelare, iar efortul bugetar estimat pentru obtinerea acestor rezultate este estimat la 8.325 miliarde lei n anul 2003 si la 16.200 miliarde lei n anul 2004.
     •  dublarea pensiilor pentru agricultori, ncepand cu 1 ianuarie 2004. Pensia medie a agricultorilor era de 384.147 lei, la nivelul lunii iunie 2003. Beneficiarii acestui proces sunt circa 1,1 milioane de persoane care au pensii din fostul sistem pentru agricultori si care nu beneficiaza si de pensie din sistemul de stat, pentru care pensia medie va ajunge la 1 ianuarie 2004, la 853.000 lei.
     •  crearea cadrului legal pentru diversificarea surselor de asigurare a unui trai decent persoanelor varstnice. Se are n vedere promovarea n perioada urmatoare a proiectului Legii pensiilor ocupationale, prin care se va construi cadrul legal pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii administrate privat, la care participarea va fi facultativa.
    De-asemenea, va fi promovat proiectul Legii fondurilor universale de pensii, administrate privat, cu participare obligatorie.
    Se are n vedere crearea unui nou instrument de sprijin pentru sustinerea sistemului de asigurari sociale, pentru asigurarea unor noi surse de crestere a pensiilor si celorlalte prestatii sociale. Proiectul de Lege a beneficiilor aditionale se va baza pe utilizarea si investirea unor sume provenite din privatizare, n directia cresterii resurselor financiare disponibile pentru asigurarea veniturilor pensionarilor.
    n perioada urmatoare, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si va concentra eforturile n directia eficientizarii activitatii si pentru adaptarea structurilor si activitatilor sale la cerintele si nevoile beneficiarilor si contribuabililor la sistem.