Ministrul Muncii se ntlneşte cu directorii serviciilor descentralizate ale MMSSF din judeţul Constanţa

 

Ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, doamna Elena Dumitru, şi-a continuat vizita de lucru cu o ntlnire cu directorii serviciilor descentralizate ale ministerului, din judeţul Constanţa.

n discuţiile cu reprezentanţii locali s-a făcut o analiză a activităţii n domeniu, cu accent pe problematici specifice, cum ar fi modul de aplicare a prevederilor din noul Cod al Muncii, subiecte legate de inspecţia muncii, precum şi tematici privind asigurarea asistenţei sociale. Referitor la inspecţia muncii, participanţii la ntrevedere au dezbătut problematica securităţii muncii şi au analizat modul n care agenţii economici din judeţ respectă normele de protecţie şi securitate la locul de muncă. n acest context, reprezentanţii locali au precizat că, faţă de anul trecut, s-a nregistrat o scădere a numărului de accidente de muncă. Un alt subiect al discuţiilor a fost munca la negru: modalitatea de control a agenţilor economici şi măsurile care trebuie luate astfel nct să fie ncheiate ct mai multe contracte de muncă.

O altă concluzie se referă la rezultatele pozitive ale politicilor de stimulare a ocupării forţei de muncă din judeţ. Astfel, rata şomajului este de 5,7%, sub media pe ţară, şi reflectă direcţiile de acţiune n ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă. Pe de o parte, aceste politici urmăresc ncurajarea angajatorilor pentru crearea de noi locuri de muncă, iar pe de alta ele sprijină persoanele care doresc să se angajeze. De exemplu, n judeţul Constanţa există un număr foarte mare de locuri de muncă sezoniere, iar prin măsurile active de formare şi recalificare profesională se are n vedere crearea unui număr sporit de locuri de muncă permanente.

Ministrul Muncii, doamna Elena Dumitru, s-a interesat despre capacitatea autorităţilor locale de a aplica, cu bune rezultate, prevederile noii Ordonanţe privind protecţia socială a familiei monoparentale, după adoptarea actului normativ n Guvern. n acest sens, direcţiile judeţene de specialitate vor prelua o serie de misiuni noi, pentru consolidarea politicilor familiale şi de asistenţă socială din Romnia.