Comunicat de presă

 

Luni, 18 august in cadrul deplasării sale n teritoriu, domnul Marian Srbu, ministru delegat pentru relaţiile cu partenerii sociali, s-a ntlnit la Petroşani cu Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului şi cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei. Vizita domnului ministru a avut ca scop att monitorizarea efectelor şi a modului de aplicare a unor acte normative adoptate de Guvernul Romniei ct şi identificarea unor metode mai eficiente pentru mbunătăţirea condiţiilor de muncă şi pentru reducerea riscurilor de accidente.

ntlnirile s-au desfăşurat ntr-un climat de constructiv, de colaborare, domnul ministru afirmnd :Şansele unui dialog care să favorizeze oamenii sunt dependente de respectul pe care l avem unii faţa de ceilalţi.

n cadrul discuţiilor, sindicaliştii din Valea Jiului i-au prezentat domnului Marian Srbu o notă cu solicitări privind modul de calculare a pensiilor pentru personalul din industria minieră, nfiinţarea unei comisii tripartite care să analizeze aplicarea Noului Cod al Muncii, menţinerea de către Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei a bugetului rectificativ al Companiei Naţionale a Huilei pe anul 2003 şi crearea unor alternative sociale pentru minerii disponibilizaţi. In legătură cu acest ultim punct, domnul ministru a declarat că Nu e luată ncă o decizie n privinţa disponibilizărilor din acest an din minerit şi a menţionat că domnia sa consideră că logica socială nu poate fi evitată şi că n consecinţă domnia sa priveşte cu rezervă disponibilizările.

In ceea ce priveşte aplicarea Noului Cod al Muncii, domnul ministru a declarat că acesta este un act normativ de reformă, menit să revoluţioneze domeniu şi a precizat că n luna septembrie vor avea loc ntlniri pentru armonizarea intereselor legate de această lege.