Drept la replica Adevarul

    n replica la articolul aparut n cotidianul "Adevarul", n data de 18 iunie 2003, intitulat "O decizie surprinzatoare a Guvernului: Folosirea n alte scopuri a contributiilor salariatilor la fondurile de pensii, somaj si sanatate nu mai e considerata infractiune", Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei face urmatoarea precizare:
    Articolul mentionat se refera la abrogarea expresa a art. 20 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor ncadrate n munca, prin O.U.G. nr. 23/2003, publicata n Monitorul Oficial nr. 259 din 14 aprilie a.c.
    Art. 20 din Legea nr. 130/1999 stabilea ca ncasarea de catre angajator, de la salariati, a contributiei datorate conform legii pentru pensia suplimentara, a contributiei de 1% destinate Fondului pentru plata ajutorului de somaj, precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate si nedepunerea acestora n termen de 15 zile n conturile stabilite potrivit reglementarilor n vigoare constituie infractiune si se pedepseste cu nchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.
    Precizam ca n Codul Muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, exista o dispozitie cu continut identic, n cadrul art. 280 din Titlul "Raspunderea juridica", la capitolul "Raspunderea penala". Potrivit acestei dispozitii, "nedepunerea de catre angajator, n termen de 15 zile, n conturile stabilite, a sumelor ncasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor de somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate, constituie infractiune si se pedepseste cu nchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda."
    n concluzie, faptele care erau prevazute si sanctionate de art. 20 din Legea nr. 130/1999 sunt, n continuare, incriminate si pedepsite n acelasi mod, prin Codul Muncii, cu nchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda penala.