MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
Comunicat Calarasi


    Marti 22 iulie 2003, domnul Marian Srbu, ministru delegat pentru relatiile cu partenerii sociali s-a deplasat n judetul Calarasi, unde a discutat cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor de la doua firme locale.
    La S.C. "ELIZA SMART" S.R.L. Calarasi, societate moderna de confectii textile cu capital integral privat, domnul ministru a stat de vorba cu patronatul societati, interesndu-se de eventualele probleme ivite la aplicarea Noului Cod al Muncii. Reprezentantii respectivei societati nu au semnalat existenta unor probleme semnificative care sa mpiedice buna desfasurare a activitatii celor 400 de angajati sau care sa intervina n succesul operatiunilor manageriale din aceasta societate.
    A doua unitate vizitata a fost S.C. "COMCEH" S.A, de asemenea o societate cu capital privat, producatoare de hrtie si celuloza, unde domnul ministru a discutat cu reprezentantii patronatului Italian si cu liderii de sindicat ai celor 450 de angajati. Conducerea fabricii are n derulare un program de investitii de 50 de milioane de Euro din care, pna n prezent, 30 de milioane au fost deja investitii n tehnologie pentru fabricarea hrtiei. In societatea Comceh, relatia patronatului cu sindicatul este una constructiva, de colaborare. n legatura cu aplicarea Codului Muncii, singura problema evidentiata a fost aceea a orelor suplimentare de lucru. La acest punct, domnul ministru a reamintit ca pentru unele dintre articolele Codului Muncii, Guvernul Romniei va elabora precizari menite sa lamureasca astfel de aspecte raportate de partenerii sociali.
    Dupa vizitarea obiectivelor amintite, domnul Marian Srbu a discutat cu participantii la sedinta Comisiei Judetene de Dialog Social,problematica sociala locala, urmarirea obiectivelor programului PSD si eventuale probleme legate de Codul Muncii. La acest ultim punct, nu au fost reclamate probleme de substanta n aplicarea a acestui act normativ singurele aspecte mentionate fiind legate de salariul minim si de durata legala a timpului de lucru.
    In finalul discutiilor, domnul ministru a subliniat faptul ca interesul crescut al conducerii tarii fata de problematica sociala este reflectat chiar n crearea pentru prima data n tara noastra a postului de Ministru Delegat pentru Relatiile cu Partenerii Sociali. Domnia sa a transmis asadar celor prezenti dorinta sa de realizare a unor relatii de munca ct mai constructive si fructuoase si n calitate de reprezentant al Guvernului Romniei, a promis sprijinul nemijlocit n atingerea acestui deziderat.