INSPECŢIA MUNCII

 

 

Comunicat de presa

 

 

n legătură cu situaţia muncitorilor aflaţi n greva de pe şantierul naval

Saint- Nazaire, Inspecţia Muncii face următoarele precizări:

 

Firma SC KLAS IMPEX SRL este in evidenta Inspectoratului teritorial de muncă Buzău, avnd ncheiate si nregistrate in termen legal un număr de 103 contracte individuale de munca, ncheiate pe durata nedeterminata.

SC KLAS IMPEX SRL a ncheiat un contract de subantrepriza cu firma AVCO MARINE SAS Saint-Nazarie, pentru montarea tubulaturii de ventilaţie la vasul de croaziera G-32.

După semnarea contractului de subantrepriza, SC KLAS IMPEX SRL a deplasat in Franţa un număr de 96 muncitori din proprii angajaţi, care au primit avizele legale din partea autoritarilor franceze pentru a munci in perioada 15.12.203.

In urma controlului efectuat de inspectorii de munca la sediul societăţii, in data de 19.05.2003, cat si din declaraţiile administratorilor societatii, respectiv Mihalcea Virgiliu si Sohan Emil, au reiesit urmatoarale:

In data de 19.05.2003, erau restante drepturile salariale si indemnizaţiile de deplasare pentru perioada februarie-aprilie 2003.

Drept urmare a celor constatate s-a dispus ca măsură plata imediata a acestor drepturi, măsura fiind ndeplinita in data de 23.05.2003.

In data de 19.08.2003, urmare altei verificări efectuate de Inspecţia Muncii s-a constatat ca nu sunt plătite indemnizaţiile de deplasare pentru lunile iunie si iulie 2003; administratorii societatii declarnd ca au plătit cate un avans din aceste indemnizaţii in valoare de 200 Euro fiecărui muncitor, pentru lunile iunie, iulie si august 2003, cheltuielile de cazare si transport in valoare de 350 euro/persoana, diferenţa drepturilor salariale urmnd a fi achitata de către angajatorul romn ulterior.

De asemenea, precizam ca in tara, salariile si datoriile către bugetul asigurărilor sociale de stat sunt plătite pana in luna iunie inclusiv.

n prezent, n urma demersurilor ntreprinse de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin Ambasada Romniei din Franţa şi a autorităţilor locale franceze, antreprenorul general ALSOM- s-a angajat să achite n cel mai scurt timp toate obligaţiile contractuale firmei KLAS IMPEX SRL.

De asemenea, Inspecţia Muncii, autosesizndu-se, a luat legătura cu patronii romni care s-au deplasat n Franţa pentru a urgenta procedurile financiar-bancare n vederea efectuării plăţilor, conform angajamentelor contractuale, către muncitorii romni.