MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
Negocieri Banca Mondiala-Guvernul Romaniei privind Imprumutul de Ajustare Programatica


    Precizari din partea Ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) referitoare la negocierile dintre Banca Mondiala si Guvernul Romniei privind mprumutul de Ajustare Programatica
    Guvernul Romniei poarta discutii pentru finalizarea fazei de pregatire a unui mprumut de ajustare structurala, care urmeaza sa fie negociat ncepnd cu toamna acestui an.
    Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) participa la discutiile fazei de pregatire a acestui mprumut. Ministrul Muncii, Elena Dumitru, precizeaza ca n cursul discutiilor nu au fost abordate aspectele privitoare la valoarea mprumutului sau la modul de utilizare a fondurilor acestui mprumut. Discutiile s-au axat doar pe definitivarea obiectivelor proiectului din domeniile pietei muncii si pensiilor. Nu a fost discutata posibilitatea utilizarii fondurilor mprumutului pentru sustinerea programului de majorare a pensiilor agricultorilor, Guvernul Romniei dispunnd de resursele necesare pentru aceste cresteri, anuntate pentru 1 ianuarie 2004.
    mprumuturile de ajustare reprezinta unul din instrumentele de mprumut utilizate de Banca Mondiala. Aceste instrumente sustin, printre altele, promovarea structurilor competitive de piata, stabilirea unui mediu favorabil investitiilor n sectorul privat, ncurajarea activitatii sectorului privat si atenuarea efectelor negative pe termen scurt ale acestor ajustari. Negocierile sunt prevazute sa nceapa n luna octombrie 2003. Termenii tehnici de acordare a acestor tipuri de credite ( obiectivele, valoarea, durata de acordare, precum si dobnda) urmeaza sa fie stabiliti n cadrul discutiilor dintre Guvern si reprezentantii Bancii Mondiale.
    Sumele destinate cresterii pensiilor agricultorilor si asigurarii sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii vor fi asigurate de Guvern din alte resurse. Ministerul Finantelor a precizat, n acest sens, ca fondurile pentru dublarea pensiilor agricultorilor vor fi asigurate din ncasarile suplimentare la bugetul de stat.