Mini-bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap


Comunicat de presa
AGENTIA NATIONALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA
S

  Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) organizeaza, vineri, 6 iunie 2003, Mini-bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap. Actiunea se va desfasura in toate agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.   “Organizarea Mini-bursei locurilor de munca exprima dorinta noastra de a oferi acestei categorii defavorizate posibilitatea de a se integra socio-profesional. Prin promovarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, am demonstrat ca suntem preocupati de integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii, agentii economici fiind stimulati sa incadreze aceste persoane. De altfel, inca din anul 2001, persoanele cu handicap au beneficiat de atentie din partea noastra, ca grup tinta, ANOFM sprijinind incadrarea a 824 persoane cu handicap, in 2001 si a 763 persoane cu handicap in 2002”, a declarat Ioan Cindrea, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si presedintele ANOFM.
  Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede o serie de masuri active pentru incadrarea in munca a persoanelor din cadrul categoriilor defavorizate ale populatiei, intre care se afla si persoanele cu handicap. Angajatorii sunt stimulati sa incadreze in munca persoane cu handicap, beneficiind astfel de facilitati.
  Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap, primesc, pentru fiecare persoana, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute, timp de 18 luni. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca cu acestia cel putin 3 ani. De asemenea, angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, persoane cu handicap, primesc, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu un salariu minim brut, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca cel putin 2 ani.
   Legea nr. 519/2002 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999, privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, prevede posibilitatea de a fi infiintate unitati protejate, special organizate si amenajate, astfel incat sa raspunda necesitatilor persoanelor cu handicap.
   Unitatile protejate pot fi:
  - agenti economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de organizare si de proprietate, care au cel putin 30% din angajati persoane cu handicap;
  - sectii, ateliere sau alte structuri fara personalitate juridica din cadrul agentilor economici sau al organizatiilor neguvernamentale, care au contabilitate proprie si cel putin 30% din angajati persoane cu handicap;
  - asociatii familiale, asociatii si fundatii fara scop lucrativ, constituite de cel putin o persoana cu handicap, precum si persoana cu handicap care este autorizata, potrivit legii, sa desfasoare activitati economice independente, cu conditia achitarii contributiilor de asigurari sociale prevazute de lege.
   Unitatile protejate beneficiaza de urmatoarele drepturi:
  - scutire de plata impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau pentru amenajarea locurilor de munca protejate;
  - scutire de plata taxelor vamale pentru importurile de materii prime, materiale, semifabricate, utilaje si parti componente ale acestora, necesare procesului de productie; este interzisa instainarea lor pe timp de 5 ani, sub sanctiunea platii retroactive a taxelor vamale,
  - scutire de TVA a operatiunilor desfasurate in unitatile protejate autorizate;
  - alte facilitati, ce pot fi acordate de autoritatile administratiei publice locale, din fondurile proprii.
   Legea nr. 519/2002 mai prevede ca persoanele juridice, care au cel putin 100 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Persoanelor cu handicap angajate cu contract individual de munca li se asigura toate adaptarile si inlesnirile necesare pentru inlaturarea oricaror impedimente in activitatea pe care o desfasoara.
   Persoanele juridice, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute de lege, au obligatia de a plati, lunar, catre bugetul de stat, o suma egala cu salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul locurilor de munca in care nu au incadrat persoane cu handicap.
  “Cu ocazia mini-bursei, ii invitam pe toti agentii economici care au nevoie de personal sa se adreseze agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, in vederea participarii la mini-bursa din 6 iunie 2003”, a declarat Ioan Cindrea, secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si presedintele ANOFM.

29 mai 2003